33 SÖNDAGEN UNDER ÅRET
Ords 31:10-13, 19-20, 30-31 Ps 128 1 Thess 5:1-6 Matt 25:14-30
Gå in till glädjen hos din Herre!
Kan målet för människans liv formuleras vackrare? Gå in till glädjen hos din Herre! Det var lönen för två av tjänarna i liknelsen. Vad kan vara lyckligare att få höra, när våra liv en gång skall summeras och få sin dom? Domaren, vår Herre Jesus Kristus, vill ingenting högre än att få ge sina tjänare den lönen. Han är själv smord med glädjens olja, han hade sin glädje i att göra Faderns vilja, och han vill göra sina tjänare delaktiga i samma glädje. Under slutet av kyrkoåret riktar Kyrkan vår blick mot det yttersta, döden, domen och det eviga livet. Slutmålet beskrivs som en glädje att gå in i, en tillvaro och ett rum som är fyllt av glädje: Gå in till glädjen hos din Herre!
Redan när människan förstår att hon är förvaltare anar hon en glädje. Livet är ett uppdrag att fullgöra. Det ger både stolthet och värdighet. Det kan verka lättare och mera lockande att se sig som suverän ägare till livet. Att till hundra procent vara sin egen lyckas smed. Men det bygger ju på en lögn. Ingen har gett sig själv livet. Ingen har valt sina föräldrar eller det land och den miljö hon växer upp i. Människan har stor frihet att själv påverka och gestalta sitt liv, men det fundamentala är henne givet. Livet är i grunden en gåva. ”Herren har gjort oss och vi är hans.” Det avgörande valet är om hon väljer att ändå vara sin egen Herre, eller om hon väljer att lita på, lyda och tjäna den som gett henne livet. Den som bejakar sanningen får frihet att förvalta gåvan efter eget förstånd. Tjänarna gick bort och gjorde affärer med de talenter de fått. Det ger frihet till egna initiativ och egen kreativitet. Herren vill inte ha robotar eller slavar. Han ger människan frihet, men den friheten skall användas för att lyda och älska Guds bud och vilja. Det börjar med gudsfruktan, men övergår i glädje.
Vi har olika gåvor. Det står att mannen delade ut talenterna ”åt var och en efter hans förmåga”. Varje människa har fått de gåvor som passar just honom eller henne. Det kan vara svårt att se, men vi får lita på Jesu ord. Varje människa är unik, med sin egen personliga utrustning. Ingen har alla gåvor, men alla har någon.
Redovisningen och domen är fullkomligt rättvis. Vi skall inte dömas efter något standardmått, utan efter hur vi förvaltat just det liv och de gåvor vi tagit emot. Det är både en tröst och ett ansvar. ”Av den som fått mycket skall det krävas mycket”, säger Jesus. Men ingen har heller fått så lite att han slipper redovisningen. Också den som handlar i lydnad har en frihet och ett eget ansvar. Förvaltaren i klostret skall fullgöra sin tjänst i lydnad, ”enligt abbotens uppdrag”, men ändå ”med omdöme”, eftersom han ska ”avlägga räkenskap på domens dag”. Att upptäcka denna kungliga väg mellan den falska friheten och den slaviska lydnaden, är att smaka storheten i att vara människa.
Vari består talenterna? Egentligen är det hela människans liv. Allt är gåvor. Tid, talanger, pengar, fysiska och mentala gåvor. Vad har du som du inte har fått? Därför skall allt redovisas. Men de tidiga utläggarna av denna liknelse började inte med det. De första talenterna såg de i gåvor som Kristus givit sin kyrka och hennes apostlar, fr. a. Guds ord. Det är den gåva som Jesus lämnat åt kyrkan att förvalta. För Origenes (200-talet) är de fem talenterna gåvan att tränga allt djupare in i Guds ord och upptäcka höjden och djupet, längden och bredden av Guds storhet och hisnande kärlek. De som förvaltat dessa gåvor är de som utlagt Ordet och därigenom fördubblat talenternas antal. De har delat med sig av fascinationen och glädjen över Guds outtömliga rikedomar.
Uppgiften gäller inte bara dem som förkunnar och utlägger. Alla har uppgiften att ta emot och låta sig förvandlas av gåvan, det liv vi har fått och som fötts på nytt i Kristus. Alla är kallade till helighet. Vi hörde det i versen före evangeliet: ”Bli kvar i mig, så blir jag kvar i er, säger Herren. Om någon är kvar i mig, bär han rik frukt”.
Det är detta som skiljer den kristne från den som bara försöker fullborda sina egna mål och sitt eget projekt. Den som följer Kristus får oftast lida mera och tvingas ständigt att göra bot för sina synder, men i grunden är han trygg och glad. Han litar på sin Herres löfte om den stora glädjen. Han vet att Gud inte begär mer än han också ger kraft till. Han vet att domen är både rättvis och barmhärtig. Gud belönar inte storleken eller mängden i förvaltningen, utan viljan. Men någon pension från tjänsten talas det inte om. Det finns alltid mera att upptäcka och ta i besittning. Ibland ges en försmak av glädjen redan här.
Det är frestande att tycka synd om mannen som grävde ner sin talent i jorden. Domen kan verka så orimligt hård. Men ser vi efter så var han inte ömkansvärd. Han var för det första lat och bekväm. Dessutom avslöjar han sitt hjärtas tankar när han använder sina krafter och funderingar till att bedöma sin Herre. När han säger att hans Herre är ”en hård man, som skördar där han inte har sått”, då tecknar han en nidbild och en karikatyr mot bättre vetande. Thomas av Aquino säger att Gud aldrig begär något av en människa utan att först ha givit möjligheten att uppfylla det. Mannen har gjort sig ett alibi för att slippa leva som skapad varelse. Han vägrar att ta sitt ansvar, vägrar att ”svara an” på det Ord som skapat honom och gett honom livet. Han skyller på sin rädsla. Till slut blir han rent fräck:
”Här har du vad som är ditt”. Den hållningen har människan ärvt från sin stamfader Adam, när denne av rädsla gömde sig för Gud. Han valde misstro och olydnad framför tro och lydnad. Därför ligger det en bister logik i att hans talent tas ifrån honom och ges åt någon som vill ta emot och förvalta gåvor.
Den räddhågade hållningen kan varje människa känna igen, åtminstone som en frestelse. Det är oviljan och vägran att ta ett eget ansvar och samtidigt lägga skulden på andra eller på annat. Eller hos den som av rädsla att göra fel inte gör någonting alls och därmed sätter sitt ljus under skäppan. Eller hos den som visserligen aktar sig för grava överträdelser, men blundar för sina underlåtelser.
Evangeliet förkunnas för att befria från denna egocentrerade rädsla. Det första steget är att vilja och våga se den. Det andra är att be om hjälp att se, kanske hos en klok själasörjare, men främst att vända om till honom som är Givaren av vårt liv, och som ingenting högre önskar än att lyfta upp den svage. Det är ingen mänsklig perfektionism som efterfrågas. De två tjänarna får inte sin lön för att de varit ”duktiga” och framgångsrika i världslig mening, utan för att de varit goda och trogna. De har tagit emot och förvaltat de gåvor de fått. Jesus prisar den fattiga änka som bar fram det minsta av alla mynt.
Vi bad i kollektbönen: ”Fader, du alla goda gåvors givare, som låter vår glädje bli fullkomlig om vi tjänar endast dig” – det summerar liknelsens budskap. Bönen fortsätter: ”låt det vara vår högsta lycka att älska och tillbe dig”.
Evangeliet är en hisnande kallelse till fullkomlig glädje. Samtidigt ställs människan inför det yttersta allvaret. Hon kan sabotera alltsammans och sluta i ”mörkret där ute, där man gråter och skär tänder”. Salig är den som vaknar upp och vänder om. Hon får påminna sig de ord Herren en gång vill möta henne med: Gå in till glädjen hos din Herre!
Lovad vare Herren som gett oss detta hopp.
Amen.