ANDRA SÖNDAGEN I ADVENT
Bar 5:1-9 Ps 126 Fil 1:3-6,8-11 Luk 3:1-6
Bereda väg – varken mer eller mindre
När något viktigt skall ske eller göras behöver det förberedas. En resa, en måltid, en examen, ett besök av en gäst… Förberedelse vidgar sinnet och gör oss beredda.
Desto större anledning att förbereda firandet av det viktigaste som hänt i historien, Guds ankomst i världen som människa. Hela det första förbundet är en enda lång förberedelse. Patriarkerna, kungarna och profeterna, en historia på över 2000 år. När Johannes Döparen uppträder som den siste av profeterna, då citerar han sin föregångare Jesaja, som redan 750 år tidigare hade sagt: ”Bered väg för Herren”.
Men kan människan bereda väg för Gud? Är inte Guds ankomst oberoende av människan? Ja, Gud är suverän och oberoende. Men vad har människan för glädje av ankomsten, om hon inte är öppen och beredd? ”När det regnar välling har den fattige ingen sked”, säger det dystra talesättet. Jag var inte ens hemma i mitt hus när gästen knackade på, som Augustinus sade om tiden före sin omvändelse.
De flesta har nog erfarenhet av något liknande i gudstjänsten. Att bara placera sin kropp i kyrkbänken medan själen är kvar ”utanför”, i planeringar, världsliga bekymmer, irritationer, begär, etcetera. Sådant saboterar lätt både gudstjänst och personlig bön. Människan behöver ta ett medvetet steg in på helig mark. Samla ihop sig, bannlysa de världsliga tankarna, för att bereda väg för den Herre som kommer. Mose tog av sig sandalerna inför den brinnande busken. Det kan vara svårt, men det finns alltid en liten marginal, en frihet att välja, om människan vill lyssna eller ej. Om hon vill fortsätta med de egna tankarna, eller säga med den unge Samuel i templet: ”Tala, Herre, din tjänare hör”.
Predikanten gör ofta samma upptäckt när han förbereder sig. Han kanske har predikat över texten flera gånger förut. Han tror att han ”kan” den. Men Guds ord är alltid levande och nytt, till skillnad från enbart mänskliga texter. Profeten Hesekiel fick tugga i sig och svälja bokrullen med den heliga texten. Först därefter hade han något att förmedla. Den som menar sig ”veta” vad mässan handlar om har redan gjort sig blind och döv. Därför behövs beredelse. Den högmodige farisén gick hem från templet lika fattig som han kom dit. Den ödmjuke publikanen däremot, han som sade: ’Ha förbarmande med mig syndare’, om honom säger Jesus: ”Han gick hem rättfärdig, snarare än den andre”. Beredelse är något väldigt litet, det väldigt stora är vad Herren säger och gör, ändå är beredelsen nödvändig.
Den som inte biktat en allvarlig synd äter och dricker en dom över sig. Det som ges är heligt, men den som inte gjort upp med synden bär på en egen skada som gör gåvan till ett dödligt gift. Som när vissa människor blir sjuka av viss mat. Det är inte fel på maten, men på den som äter.
Hela adventstiden är en beredelse. Johannes Döparen är en tydlig ”adventsgestalt”. När folk trodde att han var Messias sade han: ”Jag döper er med vatten för omvändelsens skull. Medan han som kommer efter mig är starkare än jag, och jag är inte värdig att ta av honom sandalerna.” Förelöparen öppnar för storheten hos den som kommer efter honom.
Förberedelse har sin möda. Därför är det några som tröttnar. Ofta för att de hört fel. De tror att röjningsarbetet är målet, att allt handlar om moral och stränga regler. Men det är en förberedelse, varken mer eller mindre.
Andra vill inte veta av någon förberedelse alls. De vill gå till dukat bord och förväntar sig att Gud ska acceptera dem som de är. Ibland kallas det kärlek. Men vad är den kärlek värd som inte vill väcka den som sover en livsfarlig sömn? Till slut blir de djupt besvikna. Svikna av ett billigt evangelium.
Många slarvar med förberedelsen. De låter stigarna växa igen. Små ovanor får växa. Lite slarv med orden, eller med sanningen, med löften de givit, eller med de goda vanorna. Det blir allt längre mellan bikterna. Bönen går på sparlåga. Glädjen ersätts med förströelser. Utan att de märker det växer stigen igen. Allt oftare fångas de av irritation, klagan eller aggressivitet. De får allt svårare att höra en förmaning. Däremot har de lätt att försvara sig. En gudlös kultur är extra ”känslig”. Utan att de märker det, dras de ner i svårmodets och bedrövelsens klyftor, trots en glad min på ytan. Där nere är det lätt att tvivla på alltsammans. Framför sig ser de enbart höga berg av bekymmer och olösliga problem. En dag sitter otron i det egna hjärtat.
Rösten ljuder, en röst från öknen: Bana väg för Herren. Rensa vägarna från stenar. Räta ut krokiga stigar. Fyll igen klyftor. Sänk höjderna.
För att vi inte ska förlora modet låter kyrkan oss idag också höra ett avsnitt från Paulus brev till sin älskade församling i Filippi. Många församlingar beredde honom bekymmer, men inte den i Filippi. Han tackar Gud varje gång han tänker på den. ”Jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk hos er också skall fullborda det.” Aposteln, som ibland hotar att komma med ”käppen”, talar här med en mors värme och omsorg. Han längtar efter sina vänner i Filippi med ”Jesu Kristi ömhet”.
Han ber att deras kärlek ska växa och bli rik på insikt och urskillning, så att de kan avgöra vad som är väsentligt. Vad behöver vi mera i en tid som vår? Förmåga att urskilja och se vem som är att lita på? Det går inte utan insikt. Insikten kräver fördjupad kunskap om den erfarenhet som kyrkan samlat i sin heliga tradition under århundraden. En insikt som samtidigt är förenad med kärlek. Paulus ber att deras kärlek skall växa. Det betyder inte nödvändigtvis att man behöver läsa böcker. En praktisk övning är att öva upp sitt tålamod i motgångar. Cassianus kallar det att öva sig att kämpa också med ”vänsterhanden”. Det betyder att smida om motgången till tålamod. Det som ser ut som motgång blir näring för att tillväxa i tålamod. I stället för att svara med klagan eller förtvivlan. Då lär man sig kämpa både med högra och vänstra handen, varken bli övermodig i framgången eller slås ner av motgången. ”Vi skall tvärtom skörda frukt ur både gynnsamma och ogynnsamma situationer och lika mycket tacka Gud i allt”.[1]
Men fortfarande är kampen inget självändamål. Den är en förberedelse för ”Jesu Kristi ömhet”. Varken Johannes Döparen eller de monastiska fäderna förkunnar moralisk uppryckning i största allmänhet. Det orkar ingen människa med i längden. De lär oss att använda Kristi vapen och upptäcka att då kämpar Kristus själv med oss. Hans ok blir lätt för den ödmjuke, som han lovat.
Omvändelsen har sitt pris. Den är inget trolleri. Synderna måste ångras och bekännas. Botgöring och helgelse kan kosta på. Lögner och halvsanningar måste rätas ut. Krokiga stigar kan bli raka. Men ångerns sorg och tålamodets möda är saliga. De som sår med tårar skall skörda med jubel.
Högmodet är den svåraste fienden. Oviljan att bejaka sanningen, stor eller liten, ödmjuka sig och be om hjälp. Medan den som ödmjukar sig har fått det största löftet – att bli upphöjd. Det lilla som människan gör är en beredelse, varken mer eller mindre. Det följs av det stora som Gud gör.
Den ödmjuke ska iklädas ”rättfärdigheten från Gud som en kappa” och ”den Eviges härlighet som en turban” på sitt huvud. Baruk var profeten Jeremias sekreterare. Hans ord ljuder fortfarande: ”Klä av dig din sorgdräkt, Jerusalem, den som du bär i ditt elände, och kläd dig i Guds härlighets prakt.”
Amen.
[1] Johannes Cassianus Coll VI, 10. Det rena hjärtat s. 142 (Artos).