Kortpredikan Alla Sveriges skyddshelgon
– Hagg 2:1b-10 Ps 43:1-4 Luk 9:18-22 –
”Sveriges land och folk.”
I dagens kollektbön ber vi Gud att höra bönerna från alla Sveriges skyddshelgon. Vi ber att han skall hålla sin hand över ”Sveriges land och folk.” Det är en lång rad: Ansgar, Erik, Sigfrid, David, Eskil, Botvid, Birgitta, Elisabeth Hesselblad…
Får man älska sitt land? Det finns många slags ”kärlekar” och fosterlandskärlek hör inte till det högsta på kärlekens rangskala.
Men det gör den inte oviktig. Katekesen säger: ”Kärleken till och tjänandet av fosterlandet har sin grund i tacksamhet och kärlekens ordning.” Fosterlandskärleken är en slags utvidgning av fjärde budet. ”Hedra din fader och din moder, så att det går dig väl och du får länge leva i ditt land.” Fosterlandskärlek har i historien missbrukats. Men missbruken upphäver inte bruket.
Vi får glädja oss över vårt land, över dess språk, historia och kultur. Med skyddshelgonens hjälp kommer både det goda och det onda, både det sköna och det fula, både dem som byggt upp och dem som rivit ner, i sitt rätta ljus.
Det finns goda katolska skäl att med skyddshelgonens hjälp glädja sig över och be ”för Sveriges land och folk”. Så att fosterlandskärleken får sin rätta plats i kärlekens hierarki, i ”kärlekens ordning”.
Fosterlandskärleken med sin lägre ”rang” liknar det tempel som profeten Haggai mötte efter återkomsten från fångenskapen i Babylonien. Det var ”ingenting” i jämförelse med det första templet. Ändå uppmanar han både ståthållaren, översteprästen och folket att vara frimodiga.
Profetens löfte pekar fram mot det nya förbundet, där det kan se ännu mörkare ut. Jesus skall lida, bli förkastad och dödad, men uppstå på tredje dagen. Jesus säger detta sedan han ”dragit sig undan för att be”.
Hemligheten uppenbaras för oss när kyrkan drar sig undan för att be. Hennes viktigaste bön är den heliga eukaristin, som fortsätter i hjärtats bön.
Där hör hon profetens uppmaning till frimodighet. ”Var frimodiga och arbeta, alla ni som hör till folket”. Där smakar hon den tillkommande och större härligheten. Där skall ”friden råda”. Hoppet växer och hjärtat vidgar sig.
”Den tillkommande härligheten hos detta hus skall bli större än dess forna var.”