LÅNGFREDAGEN
Gudstjänsten till åminnelse av Herrens lidande
Jes 52:13-53:12 Ps 31:2,6,12-13,15-17,25 Heb 4:14-16;5:7-9 Joh 18:1-19:42
Ett fullbordat liv – för vår skull
I Johannespassionen är det nästan redan påsk. Den fjärde evangelisten berättar inte om en förlorare. Han berättar om någon som fullbordar sitt liv, trots att han berövas det på grymmast tänkbara sätt. De som är ute för att fängsla honom behöver inte leta upp honom. Han går själv ut till dem som söker honom med lyktor, facklor och vapen. Det är dessa som faller till marken. I samtalet med Pilatus är rollfördelningen omkastad mellan domare och anklagad. Det är inte Jesus som är maktlös, utan Pilatus. Också i detaljerna skymtar en plan fram. Den korsfästes kläder blir inte sönderskurna. I stället uppfylls skrifterna. ”De delade mina kläder mellan sig och kastade lott om min klädnad.” Också när bödlarna kommer för att påskynda deras döende genom att krossa de korsfästas ben sker något oväntat. De kommer för sent. När de kommer till Jesus har han redan överlämnat sin ande. Så handlar inte en förlorare, utan en som fullbordar sitt liv.
Johannes skrev sitt evangelium långt efter att korsfästelsen hade ägt rum, det betyder, i ljuset från uppståndelsen. Men det betyder inte att lidande och kors glöms bort. Det är den ofrånkomliga vägen till livet. Det gäller också oss. När vi upptäcker vår delaktighet i Jesu lidande och död, får vi del av korsets kraft och nya liv. I den katolska studiebibeln finns en kommentar till första läsningen ur profeten Jesaja 53. Profeten säger att ”hans utseende inte kunde behaga oss”. Han var som en ”för vilken man döljer sitt ansikte”. Hur stämmer det med psaltaren, som kallar Messias ”den skönaste bland människors barn”? Den katolska kommentaren säger: ”Det motbjudande tillhör inte tjänaren själv. Han bar andras smärta, sjukdom och synd”. Redan profeten ser det: ”Det var våra smärtor han bar. Han var sargad för våra överträdelsers skull”. Det är våra synder som inte bara orsakade hans lidande, utan även gjorde hans utseende motbjudande. En katolsk röst (Paul Claudel) säger: ”Det fanns en dag då Gud led detta för vår skull”. Kyrkan tvekar inta att lägga det tyngsta ansvaret för Jesu lidande på de kristna.[1] Den uppriktige och ödmjuke upptäcker att det är hans/hennes synder som rev sönder Jesu hud och lät spikarna tränga in i hans kropp. Men då är han också i närheten av att se något mera. Att korset är Guds verktyg för att förvandla mitt liv. ”Jag måste bära korset innan korset kan bära mig.”
Då väcks ett hopp, både för den som faller oväntat och plötsligt, vidare för den som faller av fri vilja och för den som är trött på allting och frestas av det tredje fallet, det som stavas förtvivlan. Insikten växer och människan upptäcker att synderna växer fram ur henne själv, ur hennes ego, den själviska och dödsdömda människan. Den som måste korsfästas och dö. Men när det sker i den Korsfästes efterföljd blir lärjungen beredd för uppståndelse och ett nytt liv. Det som är fullbordat i Jesus kan fullbordas i varje människa.
Den som omvänder sig står inte ensam, trots att det avgörande sker i hjärtat. Vid korset får han en moder. ”Se, där är din mor.”
I Marias efterföljd ber kyrkan i denna liturgi för hela den mänskliga familjen. Som Sonen sträckte ut sina armar för att försona allt, så innefattar kyrkan i dagens stora förböner hela den mänskliga familjen.
Därefter låter kyrkan oss uttrycka vår kärlek till vår Frälsare genom att vi får hylla korset.
Kyrkan firar ingen mässa denna dag. Det vore ”för mycket av det goda”. Vi får betrakta det blodiga offret, som sedan aktualiseras i varje mässa på ett oblodigt sätt.
Men vi får del av offrets frukt, de hostior som konsekrerades i gårdagens mässa. Ljuset skymtar fram, hoppet om uppståndelsen.
Amen.
[1] Katekesen 598.