ELFTE SÖNDAGEN ”UNDER ÅRET”
2 Mos 19:2-6a Ps 100:1-3,5 Rom 5:6-11 Matt 9:36-10:8
Som får utan herde
Jesu ord är märkligt aktuella. När han ser människorna, då ser han att de är ”illa medfarna och hjälplösa, som får utan herde”. Diagnosen är aktuell, inte bara om vi tänker på dagens konflikthärdar och olycksdrabbade länder. Den gäller kanske ännu tydligare den rika världens moraliska och andliga vilsenhet. I vår del av världen har vi tillgång till enorma tekniska resurser, men många, inte minst bland de unga, vet inte längre varför de lever, inte heller att vi människor behöver varandra. De lämnas att gå ut i livet utan karta och kompass. Som får utan herde.
Det kristna svaret är urgammalt. Vi bekänner det i varje mässa. Många har lämnat det oprövat, eftersom det inte tävlar på häftigheternas marknad. Men svaret är ständigt nytt. En herde som ger sitt liv för fåren. Av det blir det en hjord. Så enkelt och ändå både tydligt och synligt. Det finns där hela tiden, genom historien, runt hela jordens krets, svaret som heter: Kristus och hans heliga Kyrka.
Dagens läsningar ger ett mönster. Tydligast är den första. Mose är utvald av Gud. Själv ville han ju helst slippa. Han kan alltså inte beskyllas för att ha startat ett eget företag, ännu mindre för att vilja härska och förtrycka. Han skulle befria och tjäna folket. Ofta var det en tung börda. Ingen är så ensam som den som har det högsta ansvaret. Mose ledde Israels barn ut ur slaveriet i Egypten och nu har de slagit läger mitt emot Sinai berg. Som representant för folket stiger Mose upp på berget, ”upp till Gud”. När han återkommer förmedlar han Guds bud och lag åt folket. När Israels barn hör och håller Guds bud, så blir de själva förenade med honom och med varandra, som ett Guds folk, ett heligt folk.
Jesus är den nya Mose. Också han bad att få slippa, men bejakade ändå sin uppgift. Genom sitt lidande, sin död och sin uppståndelse befriar han alla folk ur det andliga Egypten; ur mörkrets och förvirringens slaveri under främmande makter. Genom sin himmelsfärd stiger han upp till Gud. Genom att sända sin Ande stiftas ett nytt förbund, den kyrka som förenar och samlar alla människor till ett enda folk. Det är han som betalar priset. Vi hörde det i andra läsningen. ”Medan vi ännu var svaga dog Kristus för alla gudlösa.” ”Människosonen har inte kommit för att bli tjänad utan för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många”. I Kristus ser vi grundmönstret för det sanna ledarskapet. Han är herden som ger sitt liv för fåren, för att samla och förena alla Guds förskingrade barn.
Grunden är lagd. Endast på den kan huset byggas, hans heliga Kyrka. När han såg människorna och fylldes av medlidande med dem, då sade han inte bara att de skulle tro på honom. Då hade ändå var och en fått leta sig fram på egen hand. Eller frestats att bygga kyrka efter eget huvud. Kyrkan finns redan innan han lämnat sina lärjungar i synlig gestalt. I henne har Kristus insatt apostlarna och deras efterträdare för att den ska omfatta alla folk och länder och ändå vara en enda hjord. En enorm mångfald av folk och språk, av gåvor och inriktningar. Ändå är alla förenade i bekännelsen av en och samma tro, delaktiga i samma sakrament, knutna till var och en sin biskop, apostlarnas efterföljare, som i sin tur är förenade med Petri efterträdare i Rom.
Ofta blir kyrkans svaghet synlig i hennes präster. Men svagheten berör också varje lem i kyrkans kropp. När Jesus ser människorna och fylls av medlidande med dem, när han säger att skörden är stor men arbetarna få, då är det hans slutsats som borde få oss att tänka efter. Man kunde ju fråga varför han inte sänder flera arbetare? Han som både ser nöden och är den ende som kan kalla och sända. Men hans slutsats är denna: ”Be skördens herre att han sänder ut arbetare till sin skörd.” Han frågar efter vår och hela kyrkans samverkan. På något sätt är svagheten bland prästerna en spegel av tillståndet i hela Guds folk. Det ligger en sanning i talesättet att ett folk får de ledare det förtjänar. Frågan är ju om jag verkligen vill stå under en herde? Eller om jag har smittats av lusten att få gå mina egna vägar. Denna moderna åkomma var redan beskriven av profeten Jesaja: ”Vi gick alla vilse som får, var och en tog sin egen väg.” Den postmoderna människan har hört så mycket om ledarnas synder att hon tror sig ha alibi för att vara sin egen herre. Och då duger snart inte ens den bästa herde. Jesus liknade detta släkte vid barn på torget, som varken ville dansa eller sörja. Antingen är ledarna för slappa eller också är de för stränga.
Den helige Benedikt talar om motsatsen, när han beskriver dem som inte ”lever efter eget godtycke och inte lyder sina egna önskningar och begär”. Han säger att de ”vill han en abbot som förestår dem”. Detta står i regelns kapitel om lydnad, den gyllene vägen till frihet och trygghet. Resten av kapitlet beskriver det som en väg till glädje.
Här finns en skatt som väntar på att bli framgrävd och upptäckt på nytt. Guds rike är nära – i den heliga Kyrkan. Kyrkan och den gode herdens vård är en del av vår allraheligaste tro: ”Jag tror på en enda, helig, katolsk och apostolisk kyrka”. Kyrkan är ett frö till det Guds rike som är ”rättfärdighet, frid och glädje i den helige Ande”.
När Guds folk på nytt upptäcker trons och den goda lydnadens välsignelse och börjar be om herdar efter Guds sinne, då kommer också Gud att sända dem. Han har inte övergett sin kyrka. Han står för sina löften. Redan David visste det: ”Herren är min herde, ingenting ska fattas mig.”
Amen.