TREDJE PÅSKSÖNDAGEN
Apg 5:27-32, 40b-41 Ps 30:2,4-6,11-12a,13b Upp 5:11-14 Joh 21:1-19
Befriad och tagen i tjänst
Ett varmt och tilldragande ljus lyser den morgonen över fiskafänget vid Tiberiassjön. Evangelisten Johannes berättar vad som hände en tid efter påsk.
Petrus och sex andra lärjungar hade fiskat hela natten utan att få någonting. Att fiska nattetid var inte ovanligt. Med hjälp av karbidlampor eller facklor som hölls ner mot vattenytan lockade man fiskarna, som drogs till ljuset. Det kunde ge stora fångster. När de närmar sig stranden ser de Jesus stå där, men de känner inte igen ho-nom. Han frågar: ”Mina barn, har ni ingen fisk?” Så får de en bestämd befallning:
”Kasta ut nätet på högra sidan om båten, så får ni.” Lärjungarna lyder och nu får de så mycket fisk att de inte kan dra upp nätet i båten. Detta öppnar ögonen åtminstone på en av dem, den lärjunge som Jesus älskade. Han säger till Petrus: ”Det är Herren”. Kanske viskade han.
Hur kunde Johannes se vem som stod på stranden? Problemet är att vi människor är skumögda och blinda. Hur öppnas våra ögon? Evangeliet berättar, och det berättas för att våra ögon skall öppnas, för att vi skall bli seende och kontemplativa. I ett ögonblicks klarsyn såg Johannes varför de denna gång fått så riklig fångst. Nu hade de kastat ut nätet i lydnad, i lydnad för den befallning de hört. Vad de hade kämpat med hela natten hade varit egna projekt.
Det är det första svaret på hur våra ögon öppnas. Johannes vill i evangeliet lära oss hemligheten med trons lydnad. Petrus gör det han kunde som fiskare, men nu gör han det i lydnad. Man kan alltså arbeta på olika sätt, även om samma arbete utförs. Det finns en möda som är fåfäng, också i kyrkan. Det finns en annan möda som bär frukt. Den kallas trons lydnad.
Lydnad är ju sedan länge något misstänkliggjort och ifrågasatt. Ordet är nästan försvunnet. Vem vill lyda? Den sekulära tanken lockar med friheten att få följa den egna viljan utan något eller någon som hindrar. Det kallas frihet, men förr eller senare upptäcker de klarsynta att det är en återvändsgränd. Människan tycks behöva bli lär-junge för att bli riktig människa. Hon behöver upptäcka att den egna viljan för vilse.
”Ske din vilja” lär Jesus sina lärjungar att be. Om dem som går i kloster skriver Be-nedictus: ”De vill ha en abbot som förestår dem”. De har förstått att egenviljan är hen-nes största fiende, som kan bli en riktig slavdrivare. Människan måste befrias. När Benedictus beskriver den broder som lever i lydnad, så är det en befriad människa han berättar om. Befriad från självupptagenhet, ängslighet, lättja, ljumhet och knotande. Befriad till lydnad för den sanne Konungen, fylld av glädje i ett vidgat hjärta.
Det är en sådan påve som kyrkan behöver och som konklaven av kardinaler den-na vecka samlas för att utse. Det är Petrus som ensam drar nätet upp på stranden, fullt med stora fiskar, ett hundra femtiotre stycken. Vi förstår att evangelisten vill säga något utöver det rent bokstavliga. Sannolikt syftar det på det antal fisksorter man då kände till, och att dessa symboliserar alla folk som skall samlas i kyrkans nät. Det står uttryckligen att nätet inte gick sönder. Det blev ingen ”schism”. En vidunderlig bild för påvens kapacitet att bevara kyrkans enhet. Må vi be för kardinalerna!
Men händelsen gäller också varje lärjunge. Den räddhågade får nybörjarhjälp av Jesu fråga: ”Mina barn, har ni ingen fisk?” En kärleksfull fråga, inte från en tyrann, utan från en far som bryr sig om sina barn. När de kommit upp på stranden bjuder han dem på frukost: ”Kom och ät”. Den som är fylld av egna projekt och bekymmer, upptäcker inte sådana ord i evangeliet. Där står mycket om hur vi skall leva och handla. Det kan inspirera och vägleda, men också slå ner modet på oss, eftersom vi så sällan riktigt lyckas. Det viktigaste i evangeliet är inte vad vi skall göra, utan vad Jesus vill göra med oss och genom oss. Vad Petrus och de andra ännu inte hade förstått är Jesu ord: ”Utan mig kan ni ingenting göra.”
För Petrus tog det tid att upptäcka det. Jesus vill inte bara förlåta sin lärjunge. Han vill fullborda hans omvändelse och befrielse. Han vill nyskapa honom till den apostel han är utvald att vara. Det är ju inte Petrus som har utvalt Jesus, utan Jesus som har utvalt Petrus. Nu får han sitt uppdrag förnyat: ”Var en herde för mina får”. Petrus kan bara ge tillbaka vad han själv har tagit emot. Därmed börjar ett nytt kapitel i Petrus liv. Han får överlåta rodret åt Herren. I sitt hjärta kan han nu säga: ”Ske din vilja, inte min”, för att Herren skall förhärligas i allt.
Det gör honom också beredd att bli förd dit han själv inte vill. Tidigare, när han var ung, hade han ”spänt bältet om sig och gått vart han själv ville”. Nu skall en annan föra honom, till och med dit han icke vill. Ändå handlar det inte om tvång, utan om att älska. Också när prövningen tycks övergå de egna krafterna. Även när vi utsätts för orättvisor eller får ett till synes omöjligt uppdrag.
Därför är frågan om vi älskar Herren till slut den enda viktiga frågan. ”Vid vårt livs afton skall vi dömas efter kärleken” säger Johannes av Korset. Där ligger den stora befrielsen. I kärleken till Jesus ges både skydd och iver, både skydd mot anfäktelser och iver att skynda vidare. Allt är samlat i Jesu fråga: ”Älskar du mig?” Också svaret är nåd: ”Herre du vet allt; du vet att jag har dig kär”. Den goda ivern är ett verk av Herrens Ande. Det präglar den som ingenting föredrar framför kärleken till Kristus.
Låt oss lämna över våra liv åt Jesus, genom att inte föredra något framför kärleken till honom.
Amen.