– Syr 48:1-4,9-11 Ps 80:2ac,3b,15-16,18-19 Matt 17:10-13 –
Profeten Elia förskräcker och fascinerar.
Han är ”den glödande profeten”, som höll himlen stängd, som avslöjade de falska profeterna och genom sin bön lät elden förtära det offer han frambar.
Han dog inte, utan fördes direkt till himlen ”i en flammande stormby, i en vagn dragen av eldhästar”. Därför väntade man också att ”Elia först måste komma” för att förbereda Messias slutliga ankomst.
Jesus ger dem delvis rätt, men hänvisar till Johannes Döparen, ”Elia har redan kommit”.
De väldiga gestalterna och händelserna är förberedelser, skuggbilder för den ännu större verklighet som skall uppenbaras.
Kyrkan låter oss fira dem i adventstiden, som därmed visar vad all tid är, väntan på alltings slutliga fullbordan. Det är därför advent väcker en sådan förväntansfull glädje. Vi ”känner igen” våra mänskliga grundvillkor under adventstiden. Vi är inte hemma, vi står på tröskeln.
Diktarens ord om våren, ”Intet är som väntans tider”, gäller i all synnerhet om advent. Själva väntan ger oss den försmak som vi är i stånd att tillgodogöra oss här i tiden. Varken mer eller mindre.
Det gäller också den heliga eukaristin, förebådad av profeterna. Profeten Elias offer inför baalsprofeterna och allt folket ”förtärdes” på altaret. Jesu Kristi självförtärande offer bärs av kyrkan fram på altaret och tas emot av Fadern som det ”evigt gällande” offret.
Kommunikanten, om hon hade trons hela klarsyn, förs för några ögonblick ända in i himlen, ”i en flammande stormby, i en vagn dragen av eldhästar”.
Men ”till dess han återkommer i härlighet” måste vi ändå be: ”Låt ljuset av Guds härlighet gå upp i våra hjärtan och nattens mörker skingras, så att din Son vid sin återkomst finner oss vara ljusets och dagens barn” (kollektbönen).