Kortpredikan S. Gregorius den store, påve och kyrkolärare
– 2 Kor 4:1-2,5-7 Ps 96:1-3,7-8a,10 Luk 22:24-30 –
Gregorius ville egentligen inte bli påve. Helst ville han förbli munk. Men när han kallades ställde han sig till förfogande. Med Paulus kunde han säga: ”Jag är er tjänare för Jesu skull”.
Gregorius ställer höga krav på sig själv och på alla herdar. De skall vara som väktarna/spanarna hos profeten Hesekiel, som skulle upptäcka fienden i tid och varna för den. Därför måste de stå på ett ”högt ställe”, så att de kunde se.
Detta ”höga ställe” skulle, enligt Gregorius, vara herdens eget liv. Han skulle vara ett moraliskt och andligt föredöme för hjorden. Denna jämförelse gör Gregorius förlägen, när han tänker på sina egna försumligheter.
Då får han hjälp av att Paulus liknade sig vid ett lerkärl, något bräckligt och svagt. Men däri ser han en djupare mening. Den andliga kraften skall vara Guds och inte komma från honom själv. Däremot får det inte bli ett försvar för att ”legitimera” svagheten.
Herden, och egentligen varje troende, placeras mitt emellan ”förtvivlan” och ”förmätenhet”. Svagheten frestar till förtvivlan och uppgivenhet. Styrkan frestar till förmätenhet och högmod.
Gregorius ser däri Guds vidunderliga vishet. ”Genom att Anden drar oss vidare och köttet håller oss tillbaka hålls själen i en måttfull jämvikt mellan det för höga och det för låga”.
För att människan både skall skynda vidare och ändå förbli ödmjuk.