Kortpredikan

Tob 6:10-11; 7.1,9-17; 8:4-7 Ps 128:1-5 Mark 12:28b-34

Liksom förra veckan hör vi också denna vecka ordet ”försyn” i kollekt­bö­nen: ”ing­­et finns som undandrar sig din försyn”. Det är vår tro att det finns en gudom­lig plan och mening i allt som sker, den gudomliga försynen.

Det betyder inte någon fastlåst au­to­ma­tik. Bönen fortsä­t­ter: ”Röj ur vä­gen allt som skadar oss, och ge oss allt som leder fram till dig”.

Människans bön och handling kan samverka med den gudomliga pla­nen. Det ger förtröstan och tillit i kampen. Men hon kan också sabotera planen för egen del.  

Både Tobias och Sara hade prövats. Tobias far, Tobit, hade förlorat sy­nen och Sara hade förlorat sju män.

Nu leder försynen Tobias och Sara in i varandras liv och Tobit skall åter­­få sin syn. Inte genom magi eller någon automatisk determinism. Rafael, som är en ängel, leder Tobias på vägen och förser honom med de hjälpme­del denne b­e­höver för att driva fienden på flykten.

Saras mor får gjuta mod i henne: ”Fatta mod, min dotter. Måtte him­lens herre ge dig gläd­je efter all din sorg. Fatta mod, min dotter”.

Tobias följer det råd han fått och de inleder sitt äktenskap med bön. Den fien­de som hotade att skada dem röjs ur vägen och Tobit återfår sin syn. Tobits bok är en ”kortnovell” om den gudomliga försynen. (Läs den i sin helhet!)

Fäderna såg också händelsen som en bild för det första Förbundet.

Tobias blir Saras åttonde man. Den första skapelsen fullbordades på sju da­gar. Är det den nya skapelsen och det nya förbundet som skym­­tar fram?

Det som händer med Tobias – om det kunde man säga det som Jesus sä­ger till den skriftlärde i evangeliet: ”Du har inte långt till Guds ri­ke”?

Det som händer med Sara är oss givet för att ingjuta mod i oss. Det är vad hon får höra: ”Fatta mod, min dotter. Måtte himlens herre ge dig gläd­je efter all din sorg. Fatta mod, min dotter”.

Också den rättfärdige syndar sju gånger om dagen. Då behövs mod för att re­sa sig igen, i förtröstan på Guds barmhär­tig­het. ”Fatta mod, min dotter/son!”

I Kristus får försynen ett nytt ansikte.

Därför firar vi den nya skapelsens måltid. Guds rike är nära.