Kortpredikan Petrus Damiani, biskop och kyrkolärare

– Syr 2:1-11 Ps 37:3-4,18-19,27-28,39-40 Mark 9:30-37 –

”Mitt barn, om du närmar dig Herren, bered dig då för prövning­ar.”

Petrus Damiani (d. 1072) blev kyrkolärare, men det finns ytterst få tex­ter av honom översatta till svenska. I den nyutgivna Tim­marnas liturgi finns dock ett brev översatt för denna dag, där Petrus hänvisar just till detta ord från den vise Syrak i dagens mässa. Ett Försynens verk.

En vän till honom ber om ett ”tröstebrev”. Petrus svarar kärvt: Pröv­ning­en är inte ett sätt att tortera slaven, utan ett sätt att fost­ra sonen.

Petrus uppmanar sin vän att inte låta sig slås ned i desperation, brista ut i knot och klagan eller uppslukas av sorg och bedrövel­se.

I stället finns anledning att glädja sig. Gud låter de sina tuktas tillfälligt, för att sedan kunna skydda dem mot de eviga gissel­slagen. Han öd­mju­kar oss för att resa oss. Han gör som läkaren. När denne måste ut­sät­ta patienten för smärta, gör han det för att bota oss.

Vänta på den glädje som kommer efter nedstämdheten. Hoppet skall lyfta dig till den glädjen. Kärleken skall upptända dig och be­rusa din tan­ke, så att du glömmer lidandet på ytan och i stället med största iver strävar efter det som du betraktar i ditt inre.

Petrus Damiani drogs till eremitlivet, men togs i an­språk för kyrk­liga upp­­drag. 

Den som dras till avskildhet kan ha blandade motiv. De fles­ta ”be­­hö­ver” sin nästa för att avskildheten inte skall bli en flykt in i illu­sio­ner.

Petrus kallar avskildheten en skärseld för allt orent. Det går inte att fly de inre demonerna. Bönen blir ”verklig” och uthållig­heten av­görande.

Avskildheten blir en ”verkstad”, där Skaparen re­staure­rar sin bild i män­niskan, en plats där hon ”mister livet för att rädda det”. 

Avskildheten blir en brudkammare, där den he­lige Ande blir hemgiften och själen förenas med den him­mel­ske Brudgum­men.

Petrus talar kärva ord, men låt oss åtminstone bli lite nyfikna. Gud kan i sin vidunderliga allmakt använda det svåra för något gott.

”Mitt barn, om du närmar dig Herren, bered dig då för prövning­ar.”