SJÄTTE PÅSKSÖNDAGEN
Apg 15:1-2,22-29 Ps 67:2-3,5-6,8 Upp 21:10-14,22-24a Joh 14:23-29
En skymt och en försmak av himlen
Det talas sedan länge inte mycket om himlen, inte ens i kyrkan. Några skulle kalla det en flykt från uppgifterna på jorden. Andra skulle säga att det inte går att säga något. Kan vi föreställa oss himlen? Kan vi veta något om himlen? Något som inte bara är drömmar och fantasier?
I dagens andra läsning hörde vi ett utdrag ur bibelns sista bok, Johannes uppenbarelse. Den lärjunge som Jesus älskade får se in i det yttersta och slutliga. Gång på gång säger han: ”Och jag såg, och se.…” Han vill låta oss se det han såg. Johannes har berättat om tillvarons dramatiska och kosmiska slutstrid mellan gott och ont, hur det stora Babylon störtas, sinnebilden för allt ont och orent. Nu är striden fullbordad och han ser in i det vi kallar himlen eller Guds rike.
Det han ser kallar han den heliga staden, Jerusalem. Staden kommer ner ur himlen från Gud, full av Guds härlighet. Det är naturligtvis en bild, men inte vilken bild som helst. Bakom bilden finns en historisk verklighet, den stad som var målet för Israels folk under deras långa vandring ur slaveriet i Egypten och genom öknen. Kung David gjorde Jerusalem till huvudstad för alla Israels stammar. Hans son Salomo byggde templet, som blev vida berömt för sin skönhet. Det innersta rummet, det allraheligaste, var helt belagt med guld. Där stod arken med förbundets tavlor, överskuggad av keruber, de förnämsta av änglarna. Dit in gick översteprästen en gång om året och viskade det heliga gudsnamnet, som Mose fått höra vid den brinnande busken. Templet var Jerusalems centrum och stolthet. Dit vände man sig i bön. Dit vallfärdade både judar och sökare ur andra folk. Där var de så nära himlen de kunde komma på jorden.
Det är denna historiska bakgrund som når sin fullbordan i Johannes vision. Han ser bortom tid och rum, in i slutmålet. Hela staden lyser som den dyrbaraste ädelsten, som en kristallklar jaspis. Stadsmuren har tolv portar med namnen på Israels tolv stammar. Dessutom har muren tolv grundstenar med tolv andra namn, de tolv apostlarnas. I himlen råder enhet mellan det gamla och det nya förbundet, mellan synagoga och kyrka. De två förbunden har försonats. Det första har fullbordats i det andra.
Och mer än så. Stadens tolv portar öppnar sig i alla de fyra väderstrecken. Staden inkluderar hela tillvaron och alla folk. Vi hörde i första läsningen hur apostlarna hade börjat förkunna evangeliet också för hedningar och hur Anden vägledde apostlarna så att hedningarna kunde infogas i förbundet mellan Gud och hans folk. ”Folken skall leva i detta ljus”, säger Johannes, de folk som annars skulle ha vandrat i mörker.
Att de och vi vandrar betyder att vi ännu inte är framme. Under vandringen behöver människan tempel och kyrkor, heliga platser, som är avskilda och helgade för det yttersta, slutliga och himmelska. ”Han har kallat er från mörkret till sitt underbara ljus”, säger en av apostlarna.
Också de som kommit till tro på Kristi uppståndelse förstod att de regelbundet behövde fira gudstjänst för att förbli i Kristi ljus. De firade det särskilt på den dag då Herren hade uppstått. Uppenbarelseboken kallar den för Herrens dag. Det blev vår söndag. De ville själva bli genomlysta av det ljus de kommit till tro på. Därför firade de eukaristi, som inte bara upplyser förståndet och formar samvetet. Johannes säger i sitt evangelium att Jesus ger oss sitt liv, sin kropp och sitt blod, så att vi kan se, smaka och erfara. Kommunion kallar vi det, vilket betyder gemenskap, delaktighet i ”gudomlig natur”, som en apostel säger.
Det betyder att vi kommer närmare slutmålet, himlen. Det sker både i den heliga eukaristin och i det rena hjärtat. Kyrkan firar eukaristin och den enskilde renar sitt hjärta för att se. Både kyrkan och den enskilde föregriper himlen. I eukaristin är människan så nära målet hon kan komma här på jorden. Vi instämmer i samma lovsång och tillbedjan som änglarna ständigt frambär i den himmelska liturgin, inför ”allhärskaren och Lammet”. Det är samma Guds Lamm som prästen lyfter över altaret i varje eukaristi. Vi förenas med alla heliga som har del i samma eukaristiska bröd. Denna gemenskap fortsätter när vi lever i kärlek med varandra, när vi bär varandras bördor och härdar ut med egna och andras svagheter, också under motgångar och orättvisor. När det dagliga arbetet görs enkelt och till Guds ära, under den helige Josefs vägledning. När vi lyssnar till varandra utan fördomar och känner igen Kristus i den andre. Gud blir allt och i alla. Himlen börjar på jorden, även när det inte känns så. Vi lämnar steg för steg dödens och mörkrets välde.
På jorden behöver vi heliga platser och tempel.Men Johannes konstaterar, nästan med förvåning: ”Något tempel såg jag inte i staden.” Det hade man kunnat vänta sig, men det är mycket logiskt. I den himmelska staden behövs inga tempel, eftersom ”Herren Gud är dess tempel, han och Lammet.” I himlen behövs inga avskilda och helgade platser, inga sakrament, eftersom vi befinner oss vid det mål dit alla tempel och alla sakrament har pekat. Allting är i Gud och Gud är i allt. Det vi smakar i kommunionen och i de stunder av nåd där allting kommit på rätt plats, det når i himlen sin fullbordan.
Inte heller behövs sol eller måne i himlen för att vi ska kunna se. Guds härlighet lyser över staden. Det är det ljus som alla jordiska ljuskällor blekt återspeglar, Guds egen härlighet. Här ser vi dunkelt, som i en spegel, säger aposteln Paulus. På hans tid var speglarna dunkla. Där skall vi se ansikte mot ansikte. Vi skulle bländas och förintas, om vi inte långsamt övade upp vår synförmåga. Den som har svårt att koncentrera sig under en timmes eukaristi, får det svårt i himlen där allt är eukaristi. De flesta behöver skärseldens rening för att kunna träda in i ljuset. De som lever i falsk tro och hyckleri skulle inte stå ut alls med det himmelska ljuset. Det är de som definitivt har avvisat ljuset.
Folken skall vandra i detta ljus, säger Johannes. Förlorar vi det himmelska målet ur sikte blir det allt mörkare på jorden. Ju större de jordiska problemen blir, desto ivrigare behöver vi söka det himmelska ljuset. Utan himlen förlorar livet på jorden både sitt mål, sin mening och sitt hopp. De som lever i hoppet gör det ställföreträdande, för de mångas skull. Med början i den heliga eukaristin och i det rena hjärtat. Redan profeten hade sagt det: ”I ditt ljus ser vi ljus.”
Kom, du mitt ljus, och upplys mitt mörker.
Amen.