Kortpredikan
– Jona 3:1-10 Ps 51:3-4,12-13,18-19 Luk 11:29-32 –
Nineve och det assyriska riket hade rykte att vara ett brutalt och tyranniskt välde. Men både kungen och folket omvänder sig av Jonas förkunnelse. Jona hade svårt att acceptera Guds barmhärtiga reaktion på nineviternas omvändelse.
Jesus talar om ”Jona-tecknet”. Det syftar både på Guds förmåga att omvända de mest gudlösa och på hans obegripliga förbarmande.
De ”välvilliga” kan visa imponerande humanitet, inte minst i krislägen. Men det betyder inte omvändelse. De har en överdriven tilltro till människorna.
Att något har skadat människans ursprungliga godhet och släppt in en främmande makt i hennes liv, det kristendomen kallar synd, finns inte längre med i ekvationen. Många gör sig förhoppningar, men blir ständigt besvikna och långsamt desillusionerade.
De ”välvilliga” liknar dem som kräver ”tecken” av Jesus. De tror sig själva kunna diktera villkoren för hans förkunnelse. Jesus kallar dem ”ett ont släkte”.
Folket i Nineve omvänder sig genom Jonas predikan. Också kungen ”sätter sig i aska”. Det finns något enkelt och renhjärtat i deras reaktion.
Omvändelse leder till mänskliga handlingar, fasta, bot och kärlekens gärningar. Men om inte något händer i hjärtat saknas det viktigaste.
Folket i Nineve tog emot Jonas predikan. De trodde på Gud och därför vände de om från sin onda väg. Folket i Nineve ropade till Gud med all makt – och blev bönhörda.
Vill Gud säga oss i väst något genom det brutala övergreppet på Ukraina?
Omvändelse börjar i det egna hjärtat, med oss själva.
Fastetidens viktigaste verktyg är bönen.
”Skapa i mig Gud ett rent hjärta och ge mig på nytt en frimodig ande.”