Kortpredikan

– Jak 2:1-9 Ps 34:2-7 Mark 8:27-33 –

”Gör inte skillnad på människor”, säger aposteln Jakob – långt fö­re mo­der­na jämlikhetsideal.

Jakob förväntar sig att de kristna ser djupa­re än sekulära jämlik­hetsideal, att de ser männi­skan som hon är, skapad till Guds av­bild, återlöst till hans likhet.

Vi vet det i princip, men behöver lära oss det i praktiken. Hur han­­te­rar vi annars föraktet för andra, när det oönskat dyker upp i det egna hjärtat?    

Petrus fick en bister undervisning när han försökte hindra Jesus från att gå lidandets och korsets väg. ”Håll dig på din plats, Sa­tan.”

Petrus ställde sig framför Jesus, som hans vägvisare. Det hade Satan försökt tidigare. Därför till­talas Pet­rus med Satans namn. Men Petri plats är bakom ryggen på Jesus, i hans efter­följd.

I hans efterföljd lärde Petrus kän­na, inte bara Jesu väg, och ock­så sig själv.

Petrus fick lära känna sin egen svaghet – och Herrens barmhär­tighet. Den som gjort den erfarenheten och förblir i den insikten kan inte längre på allvar göra skillnad på människor.

När vi återfaller i förakt för andra avslöjar vi att vi inte känner oss själva. Den som känner sig själv kan inte döma sin broder.

Han kan till och med förmana synda­ren utan att såra honom – med den ödmjukes handlag. Endast den ödmjuke känner sig själv.    

Vi firar eukaristin för att lära oss att se med Guds ögon på både oss själva och på varandra.