Kortpredikan S. Gregorius den store, påve och kyrkolärare
– 2 Kor 4:1-2,5-7 Ps 96:1-3,7-8a,10 Luk 22:24-30 –
Gregorius är en av kyrkans stora påvar.
Själv ville han inte bli påve. Han var mystiker och ville förbli munk. Hans skrifter har påverkat hela den västerländska mystiken. Men folket i Rom visste att han hade de gåvor som kyrkan behövde, också i jordiska ting, och han ställde sig till Kyrkans förfogande.
En påve, och varje ledare, skall vara ”tjänarnas tjänare”. Han får inte stöta bort de svaga. Ibland måste han lyssna till ”oväsentligheter”, som Gregorius säger, men utan att dras in i detta ”pratande”, aldrig svika sitt uppdrag.
Han ställde höga krav på sig själv, men också på de andra herdarna i kyrkan. De skall vara som väktarna/spanarna hos profeten Hesekiel, som skulle upptäcka fienden i tid och varna för den. Därför måste de stå på ett ”högt ställe” så att de kunde se.
Detta ”höga ställe” var deras eget liv, som skulle vara ett föredöme för hjorden. Föredömet har sin källa i det ljus som lyser upp deras eget hjärta med ”kunskapen om Guds härlighet”. Annars sprider de bara eget ljus och blir vindflöjlar eller i värsta fall despoter.
Samma villkor gäller varje människa, som är väktare över sitt eget liv. Förstånd och vilja skall stå på ett ”högt ställe” och styra kroppen med alla dess böjelser, trots att kroppen är svag.
Vi har skatten i kroppens lerkärl. Men det förblir en skatt. Tron vet att den som ger uppdraget också ger kraften.
Och mer än så. Han är själv med. Hans prövningar fortsätter i kroppens lemmar. Därför kan Jesus säga till apostlarna: ”Ni har stannat kvar hos mig i mina prövningar.”
Den som sviker har lämnat platsen vid Jesu sida. Då hänger fortsättningen på att han återvänder till den platsen och inväntar det ljus som lyser upp hjärtat.
Måtte Jesus en gång kunna säga till oss: ”Ni har stannat kvar hos mig i mina prövningar.”
Därför firar vi den heliga eukaristin.