Kortpredikan S. Henrik, biskop och martyr
– Heb 6:10-20 Ps 111:1-2,4-5,9, 10c Mark 2:23-28 –
Hebreerbrevet är skrivet till dem som är på väg att förlora hoppet.
De får en ”stark uppmuntran”. De påminns om Guds löfte till Abraham. Löftet förstärks dessutom av en ed. Genom ”två orubbliga utfästelser” ville han visa hur fast Guds löfte till Abraham var, att välsigna honom och göra hans ätt talrik.
Det löftet gäller för alla som tar sin tillflykt till ”det hopp som ligger framför dem”.
De resignerade tankarna kan hota och skrämma, men egentligen saknar de kraft.
Hoppet däremot ger ”outsäglig glädje, tillförsikt, sinnesnärvaro, lugn tankeverksamhet”.
Vägledarna uppmanar oss att nonchalera fienden och i stället tänka på det som hör Herren till, och alltid låta själen glädja sig i hoppet. Helgonen vittnar om det i praktiken. – Är du bedrövad, läs om helgonen!
Paulus säger att uthållighet skapar fasthet och fastheten hopp. Tålamod och uthållighet behövs för att inte förlora vad Gud har lovat.
Det kan bli en kamp. Hoppet ges inte som ett ”färdigt” paket. Kyrkan kallar hoppet en dygd, en gudomlig dygd. Endast Gud kan ge hoppets gåva. Samtidigt är varje dygd något att öva sig i och ta i besittning.
Men kampen är inget självändamål. Liksom sabbaten är den till för människans skull.
Hoppet befriar från halvhet och vacklande tvivel, från missmod och uppgivenhet. Genom hoppet tar vi vår frihet i besittning.
Hebreerbrevet kallar hoppet ”vår själs ankare”. Det når ”innanför förhänget, dit Jesus öppnade vägen för oss då han blev överstepräst för evigt, en sådan som Melkisedek”.
Eukaristin stärker oss i hoppet. Varje bön likaså.